Marcos livsverk räddades från skogsbranden i sista stund

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Marco Hassoldts livsverk, en vildmarkscamping i Ängra, var nära att förintas av sommarens skogsbränder. När räddningstjänsten bekämpade bränderna som närmade sig förde Marco en egen kamp tillsammans med ett fåtal vänner med egenbyggda brandbilar för att hålla elden stången. Nästan allt runtomkring brann ner – men Marcos livsverk klarade sig.

Snön knastrar under fötterna när Marco Hassoldt går omkring bland de fallna träden i skogen. Det har snart gått ett halvår sedan nästan allt gick förlorat.

– Ängra är mitt hem, det är här jag bor, det är här jag lever. Ängra har varit viktigt för mig från första sekund. Det är ett magiskt ställe, säger han. 

Marcos livsverk, en turistcamping som inför sommaren var fullbokad fram till sista augusti, är belägen nära vattnet där Ljusnan drar förbi. Den står där än idag, men området är fortfarande avstängt till följd av branden. Marco minns hur det började. 

– Någonstans kring halv fem på eftermiddagen var det väl. Jag såg en rökpelare i riktning mot Ängra. Det var 800 meter söder om vår anläggning och då tyckte jag att det var långt bort – 800 meter, ingen fara.

“Väldigt mycket rökutveckling”

Men elden spred sig snabbt. Marco tvingades evakuera och åka till Kårböle. Fram till den stunden hade han känt sig trygg eftersom hela staben var inkvarterad på campingen. Men tidigt på morgonen dagen efter bestämde sig Marco för att åka tillbaka i riktning mot Ängra för att se hur branden hade spridit sig. 

– Det var väldigt, väldigt mycket rökutveckling, och det brann så oerhört mycket. 

Framme på campingen fanns då varken polis eller brandmän kvar, eftersom räddningstjänsten bedömde att de behövdes mer akut på annat håll. Vattenpumpen på gården saknade bränsle och hade lagt av. Branden närmade sig nu husen. 

Marco lyckades laga pumpen. Med sig hade han två holländska vänner som tillsammans började spruta vatten på byggnaderna för att förhindra brandens spridning.

Fick hjälp av campinggäster

Senare såg Marco hur branden närmade sig från ett nytt håll. Med egenbyggda brandbilar och vaktschema turades han och de holländska vännerna om att sova några få timmar varje natt.

– Man går på adrenalin, värktabletter och vatten och sedan kör man bara. Man sover inte mycket, man kan inte sova, säger han.

När det var som allra tyngst kom ett samtal från Belgien, från en av Marcos tidigare gäster. Han hade hört om branden i Ängra och bestämde sig för att åka dit och hjälpa till. 

Räddningstjänsten, hemvärnet, frivilliga och brandflyg från Europa kämpade för att kontrollera Kårbölebränderna. Resurserna var knappa. Enorma arealer brann ner. Men när allt var över hade Marcos livsverk klarat sig från lågorna.

Karta över bränderna runt Ängra. I det gröna området i mitten ligger Marcos camping. Foto: Försvarsmakten

Snart har ett halvår gått. Han tar fram en färgkarta som visar hur bränderna slukat skogen i områdena runt campingen.  

– Man ser de här tre röda fläckarna, allt som är rött har brunnit. Och den här lilla gröna fläcken är Ängra-oasen som gör oss stolta och glada. Det har vi räddat. 

Uppdrag granskning reportage Skogen brinner sändes onsdag 23 januari 2019. Du kan se det på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet