Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör länsstyrelsens rovdjursinventerare berätta om den exceptionellt stora vargflocken i klippet. Foto: TT

Stor vargflock i Hälsingland: ”Ovanligt sett ur skandinaviskt perspektiv”

Uppdaterad
Publicerad

Under senhösten har en ovanligt stor vargflock synts till utanför Järvsö. Den befinner sig nu mellan Arbrå och Färila samt västerut. Flocken finns i ett område där det funnits vargar sen 2008 och individerna håller på att DNA-spåras. Hittills har tolv vargar identifierats.

Inom flocken har tolv vargar identifierats men fler kan finnas och Länsstyrelsen Gävleborg har nämnt att det kan röra sig om 14 individer. Vanligtvis består en flock av drygt sex vargar. Storleken är anmärkningsvärd sett till flockar som förekommer i Skandinavien.

– Ute på sjön såg vi spår efter 14 vargar men tolv finns åtminstone identifierade, säger Hans Nordin, inventeringsansvarig för rovdjursinventeringen på Länsstyrelsen Gävleborg.

Orsaken till flockens storlek är att honan fött ovanligt många valpar i år som klarat sig, de är åtta stycken. Utöver dem finns två fjolåringar som stannat kvar med flocken extra länge och så paret bestående av en hona och en hane. Området de rör sig inom är drygt 140 000 hektar till storleken.

Vargarna blir fler

– Vi märker att vargstammen just nu ökar. Och det blir nog en ökning nästa år för att det inte bedrivs någon licensjakt i år. För djurägare är det naturligtvis problematiskt, säger Hans Nordin.

Länsstyrelsen Gävleborg uppger att reviret de rör sig inom inte är genetiskt viktigare än något annat och att flocken inte är extra skyddsvärd. Den här vintern ser flocken ut att minska eftersom fjolåringarna spås lämna flocken enligt länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer