Rättegången i Hudiksvalls tingsrätt. Foto: SVT

Falska barnbarn lurade äldre – rättegång i dag

Uppdaterad
Publicerad

Två män från Finland misstänks bland annat för att ha lurat ett stort antal äldre finsktalande kvinnor på deras bankkort, stulit smycken och rånat och knuffat omkull en kvinna i 90-årsåldern så denne bröt armen. På måndagen inleddes rättegången i Hudiksvalls tingsrätt.

En av männen som misstänks vara huvudmannen står ensam åtalad för 24 brott. Det handlar om grova bedrägerier och bedrägeriförsök, grova stölder, rån och narkotikabrott.

Sammanlagt är det 21 fullbordade grova bedrägerier, 6 försök till grovt bedrägeri och 6 fall av grov stöld samt ett rån. Kvinnorna som man riktat in sig på att lura bor i spridda delar av landet, i Ockelbo, Hudiksvall, Stockholm, Umeå, Dalarna och Sundsvall.

Barnbarnsligan

SVT Nyheter har tidigare berättat om hur männen i januari stoppades i en poliskontroll i Ockelbo.

– Gemensamt har man åkt runt och systematiskt valt ut äldre finsktalande kvinnor. Man har dels lurat av dem deras bankkort, ibland har man även varit in i bostäderna och stulit smycken. När man kommit över bankkortet har man tömt kontot, både genom att ta ut kontanter och handla med kortet, sade åklagare Christer Sammens till SVT Gävleborg då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnbarnsligan

Mer i ämnet