Arkivbild. Bulgariska män utnyttjade landsmän för tiggeri. Nu döms de till fängelse. Foto: TT

Fängelse för människohandel i Bollnäs och Söderhamn

Publicerad

Två män från Bulgarien har dömts till två års fängelse för människohandel i Bollnäs och Söderhamn. Det efter att ha utnyttjat två andra män för tiggeri.

Under flera år har de två nu dömda männen utnyttjat två andra män för tiggeri. De har bland annat fråntagits sina mobiler och id-handlingar och inhysts på olika campingar eller skogsläger i Hälsingland.

Utredningen inleddes sommaren 2017 när de två målsägarna kom in till sin ambassad i Stockholm och berättade att de tvingats tigga för andra människor.

Och nu dömer alltså Hudiksvalls tingsrätt två män, båda i 35-årsåldern, från Bulgarien för människohandel till två års fängelse.

Utvisning och skadestånd

Männen ska utvisas från Sverige och dessutom betala 150 000 kronor vardera i skadestånd till målsägarna. En tredje person var också åtalad misstänkt för brott, men Hudiksvalls tingrätt friar den mannen från anklagelserna.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.