Utsatta människor från Bulgarien har tvingats tigga i Sverige. Nu åtalas tre män vid Hudiksvalls tingsrätt, misstänkta för människohandel. Foto: Björn Lindgren, TT

Människohandel i Hälsingland – rättegången avslutad

Publicerad

Tre män misstänks för att under flera år ha utnyttjat två andra män för tiggeri. Männen, som kommer från Bulgarien, ska ha fråntagits sina mobiler och id-handlingar och inhysts på olika campingar eller skogsläger i Hälsingland.

Idag avslutades rättegången mot de tre männen.

De är misstänkta för att under flera år ha utnyttjat två andra män för tiggeri. Åklagarsidan yrkar på att männen ska ha 2,5-3 års fängelse för brottet.

Särskit utsatta

– Det här är särskillt utsatta personer som haft svårt att värja sig mot ett exploatering mot tiggeri. Man har valt ut dem pga deras särskilt svåra förutsättningar, menar kammaråklagare Martin Bressman som håller i målet

– De har blivit avtagna sina id-handlingar och sina pengar. De kan inte tala svenska och de har försökt få hjälp genom att tala med förbipasserande, poliser och väktare, men haft svårt att ta sig ut ur situationen.

Frikännande

Försvaret däremot menar att åtalet ska ogillas och att männen ska sättas på fri fot. De pekade på svag bevisning och att målsägandena har lämnat osäkra och ofullständiga uppgifter under förhören i tingsrätten.

Kräver skadestånd

Målsägandebiträdet Martin Sjökvist yrkade vid dagens förhandling på att de två männen som tvingats till tiggeri ska få ett skadestånd på 10 000 kr per månad för det de utsatts för under minst två års tid.

De utsatta männen fanns inte i tingssalen idag utan på hemlig ort.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer