Arkivbild. Foto: Björn Lindgren/TT

Åtta misstänks ha utnyttjat tiggare – idag väcktes åtalet

Uppdaterad
Publicerad

Åtal väcktes idag mot åtta personer, misstänkta för att ha utnyttjat människor att tigga på olika håll i Småland. SVT var på plats när kammaråklagare Måns Biörklund presenterade åtalet på fredagen.

Kammaråklagare Måns Biörklund inledde med att berätta om att sju personer sitter häktade, och att de alla kommer från Bulgarien. Sex av dem är närstående till varandra. Ytterligare en person, en svensk medborgare som är 75 år, är på fri fot. Han är misstänkt för medhjälp till människohandel.

Åklagaren fick frågan om de tilltalades inställning till misstankarna och svarade att samtliga nekar till brott.

Den svenska medborgaren har tillhandahållit bostäder för några av de personer som ska ha tvingats att tigga. De andra har bott i läger i skogen eller i husvagnar intill de övrigas bostäder.

Ett fyrtiotal offer identifierade

Under spaningen har ett sextiotal personer förekommit varav ett fyrtiotal har gått att identifiera. 13 av dem ingår i åtalet. En person av de som misstänks ha utsatts är under 18 år. De äldsta är i 50-årsåldern. En del av dem kommer att vittna i rättegången via länk från Bulgarien.

– Åtalet omfattar också misshandel mot tre målsägande, säger kammaråklagare Måns Biörkund.

Samarbete mellan svensk och bulgarisk polis har pågått både under spaning och utredning. Tre av de misstänkta greps i Bulgarien.

Tiggeriet har skett i Växjö med omnejd, både i centrala delar och i byar runt omkring.

Greps i december 2017

I stämningsansökan står det att de misstänkta har utnyttjat de de utsatta personernas ”dåliga boendeförhållanden och bristande försörjningsmöjligheter i Bulgarien, deras låga utbildningsnivå och bristande språkkunskaper, deras marginaliserade ställning i samhället i såväl Bulgarien som Sverige samt i vissa fall även målsägandens funktionsnedsättningar.”

– Vi har beskrivit utsattheten väl i vår gärningsbeskrivning, säger kammaråklagare Måns Biörklund till SVT Nyheter Småland.

De åtalade är sju personer, en man i sextioårsåldern och hans tre söner, samt två sonsöner. Om de sedan tidigare är kända för annan brottslighet kan åklagaren inte uttala sig om.

Vad är det som har kommit fram genom telefonavlyssningen?

– Den har hjälpt oss att förstå brottet och att de har arbetat det här gemensamt och i samförstånd, säger Måns Biörklund.

Ett hundratal samtal kommer att presenteras för tingsrätten.

– Bland annat den ekonomiska biten har de pratat om i samtalen, säger Måns Biörklund.

Det är svårt att säga exakt hur mycket pengar som verksamheten kan ha inbringat.

– Gärningsmännen och deras närstående har tagit ut två miljoner kronor, en del av pengarna kan ha kommit från andra än de 13 målsägande.

Har inte kunnat åka hem

Vissa målsägande har inte fått behålla någonting alls själva, enligt åklagaren.

– De har inte kunnat åka hem eftersom de inte har haft pengar eller på grund av att de inte kan språket, säger Måns Biörklund.

Åklagaren yrkar att en del av pengarna ska betalas tillbaka och en del av de tilltalades tillgångar, både i Sverige och i Bulgarien, ska enligt åtalet förverkas.

Det här är bland de största åtalen kring människohandel i Sverige någonsin enligt Måns Biörklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet