Åklagaren Måns Biörklund vill se hårdare straff för de sju män som i december dömdes till fängelsestraff o för människohandel och medhjälp till människohandel. Foto: SVT

Tiggerihärvan i Växjö uppe i hovrätten – åklagarna vill se skärpta straff

Publicerad

Den omfattande tiggerihärvan där sju män i december dömdes till fängelsestraff och utvisning för människohandel och medhjälp till människohandel ska nu prövas av hovrätten. Åklagarna vill se längre fängelsestraff samtidigt som en av försvarsadvokaterna kommer att visa en film som ska motbevisa inblandning för en av de dömda.

De sju bulgariska männen dömdes till mellan 1,5 och 5,5 års fängelse. Men domen överklagades av samtliga försvarsadvokater och av de båda åklagarna.

Medhjälparen bör dömas full ut

De båda åklagarna vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet överklagade domen då de ansåg att de kan bevisa att ytterligare fyra tiggare utsatts för människohandel. Tingsrätten ansåg dock att bevisningen inte räckte. I dag, onsdag, prövas domen av hovrätten och då samlas åter de inblandade i rättegången.

– Vi har ju yrkat straffskärpning för de inblandade personerna och att en person ska dömas fullt ut som medgärningsman. Han har ju tidigare dömts för medhjälp till brottet i tingsrätten men vi anser att det ska bedömas som gärningsmannaskap full ut. Det vill vi få prövat, säger Måns Biörklund en av åklagarna i målet.

Ytterligare fall av människohandel

Han vill också att hovrätten prövar att förverka viss egendom som kontanter som påträffades på gärningsmännen när de greps och två bilar som gärningsmännen har i Bulgarien som åklagarna påstår är köpta för pengar från brottet. Åklagarna vill också att hovrätten dömer de inblandade för ytterligare fall av människohandel och att fängelsestraffen då också blir längre.

Kommer ni åklagare att lägga fram nya uppgifter i hovrätten?

– Det är marginellt nya uppgifter som kommer att läggas fram från åklagaren så det är i princip samma material som åberopas.

Varför skulle hovrätten göra en annan bedömning än tingsrätten?

– Det händer ju titt som tätt att hovrätten gör det. Det är ju olika bedömningar man gör. Tingsrätten har gjort många bra bedömningar men i vissa fall tycker vi att man kan göra en annan bedömning, säger Måns Biörklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet