Film ska motbevisa inblandning för dömd man i tiggerihärvan

Publicerad

Erik Johnsson som är försvarsadvokat till en av de dömda männen i tiggerihärvan kommer att visa hovrätten en film som enligt honom bevisar att hans klient inte har renoverat sitt hus i Bulgarien för pengar från brottet. Något som åklagarna påstått.

– Vi har åberopat en videofilm som är inspelad inne och utanför min klients bostad och filmen är från 2012, ett antal år före i målet nu aktuell tidsperiod i Sverige. Filmen visar hans boendeförhållande, fastighetens skick, möbler och att det i allt väsentligt är samma som de foton och annat som åklagaren har visat i rättegången om boendeförhållandena. Vi vill då med den här filmen visa att det inte gjorts någonting på hans hus, säger försvarsadvokat Erik Johnsson.

Förnekar människohandel

Mannen som Erik Johnsson företräder dömdes för människohandel till fyra år och tio månaders fängelse. Mannen förnekar all inblandning.

– Så vår förhoppning och åsikt är ju att hovrätten ska ändra tingsrättens dom och ogilla åtalet, säger Erik Johnsson.

Hur stor skillnad kan filmen göra i hovrättens bedömning?

– Det är svårt att svara på men vi anser ju att den är av stor betydelse då den visar att det inte stämmer att man tagit pengar och renoverat en fastighet och några andra pengar har ju inte påträffats. Så vi menar att det har stor betydelse utifrån hur stor vikt åklagaren lagt vid det. Sen är det inte avgörande, det finns flera andra omständigheter som vi menar gör att bevisningen inte håller.

Förhandlingarna i hovrätten pågår under fem dagar och dom i fallet väntas komma i slutet av april eller i början av maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet