Hovrätten skärper straffen i tiggerihärvan

Publicerad

Fem av de sju personer som i december dömdes för att ha utnyttjat bulgariska landsmän för tiggeri i bland annat Växjö och Hultsfred får sina fängelsestraff skärpta i en dom i hovrätten.

Göta hovrätts dom kom under torsdagen och i den får fem av de sju som dömdes i tingsrätten sina fängelsedomar förlängda.

Den man, född 1973, som i tingsrätten fick det längsta fängelsestraffet på fem år och sex månader döms i hovrätten istället till sex års fängelse. För fyra av de andra handlar det om skärpningar på mellan fem och sju månader.

Sammantaget, efter hovrättens skärpning, har de sju nu dömts till fängelsestraff på som lägst ett år och sex månader och som högst sex år.

Dömer för fler fall av människohandel

Tingsrätten hade tidigare valt att fälla sex av männen för människohandel och en sjunde man för medhjälp till människohandel. Hovrätten valde dock att döma även den sjunde mannen för människohandel.

Hovrätten dömer även flera av männen för betydligt fler fall av människohandel än tingsrätten och har även valt att döma några av männen till längre utvisning efter avtjänat straff än vad tingsrätten gjorde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet