Måns Biörklund är en av två åklagare i tiggerihärvan. Foto: SVT Marie Askelöf/Simon Vinnardag

Åklagarna överklagar domar i tiggerihärvan

Publicerad

Åklagarna vill se skärpta straff i den så kallade tiggerihärvan, där utsatta människor från Bulgarien tvingats att tigga i främst Växjö med omnejd, och överklagar nu Växjö tingsrätts dom till hovrätten, rapporterar Smålandsposten.

Sju bulgariska män dömdes i december till mellan 1,5 och 5,5 års fängelse och utvisning för människohandel och medhjälp till människohandel.

Nu överklagar de båda åklagarna vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet domen. De anser sig kunna bevisa att ytterligare fyra tiggare utsatts för människohandel, där tingsrätten inte ansåg att bevisningen räckte, skriver Smålandsposten.

Flera av försvarsadvokaterna har också överklagat domen.

Det var i december 2017 som polisen slog till mot flera platser i trakten kring Växjö och Hultsfred. Ett tjugotal brottsoffer som misstänks ha tagits till Sverige från Bulgarien för att tigga på uppdrag av sina landsmän omhändertogs då av polisen. Runt tio personer greps, misstänkta för människohandel.

I utredningen har omkring 60 misstänkta brottsoffer figurerat, men alla har inte gått att identifiera och alla har heller inte vågat vittna. 13 personer har varit del av rättegången som målsägande. De har berättat om hur de fått sitta och tigga under långa dagar och fått bo i läger i skogen eller trängt ihop sig i källarlokaler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet