Här i ett läger utanför Hovmantorp bodde en tid några av de tiggare som utnyttjades av människohandlarna. Foto: Simon Vinnardag/SVT

Tiggare levde i misär

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer åtalas under fredagen misstänkta för att ha utnyttjat tiggare i bland annat Växjö, Hultsfred och Lessebo. Tiggarna levde i misär i husvagnar och enkla hus, medan människohandlarna tog hand om pengarna.

– Det tiggarna har fått in har gått till den organiserade brottsligheten, som har skott sig på deras utsatthet, sa Mattias Sigfridsson, chef för arbetet mot organiserad brottslighet vid Polisen i Syd, tidigare i år, efter att polisen slagit till och gripit flera personer.

Sju av dessa åtalas nu misstänkta för människohandel. De ska ha rekryterat människor i Bulgarien under 2016 och 2017 för att sedan utnyttja dem i Sverige. Sex av de sju är enligt polisen nära släkt med varandra.

En åttonde person åtalas misstänkt för medhjälp till människohandel. Den personen ska ha hjälpt till att inhysa brottsoffren.

Telefoner avlyssnades

Det var i december 2017 polisen slog till på flera platser och grep personer misstänkta för att ha utnyttjat tiggarna. Samtidigt greps personer i Bulgarien av polisen där.

Tillslagen gjordes bland annat i kommunerna Växjö och Hultsfred.

– Verksamheten upphörde genom polisens tillslag. Gärningsmännens telefoner hade då under flera månader innan tillslaget varit avlyssnade, säger kammaråklagare Måns Björklund som lett förundersökningen, i ett pressmeddelande inför åtalet.

Svenska och bulgariska poliser och åklagare har samarbetat kring fallet. Tretton brottsoffer kommer att höras under rättegången, som planeras att hålla på under hela hösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.