Teckning: SVT Design

Tvingade man att tigga – nu sänker hovrätten straffet

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt sänker straffet för de båda männen som tidigare dömts vid Växjö tingsrätt för människorov och grov misshandel mot en man som lurats till Sverige för att tigga.

De båda männen dömdes i september till sex respektive fem och ett halvt års fängelse samt utvisning. Nu ändrar hovrätten straffet till fem respektive fyra och ett halvt år samt utvisning. Båda straffen minskas med ett års fängelse.

Göta hovrätt bedömer att människorovet ska betraktas som mindre grovt än vad tingsrätten gjorde. Dels eftersom bortförandet inte skedde med våld utan genom hot och dels eftersom det avslutades efter några timmar, vilket enligt hovrätten är en relativt begränsad tid.

Det var i början av april som en svårt skadad 57-årig man hittades i ett dike utanför Växjö. Enligt åtalet bands han fast vid ett träd mitt i skogen och lämnades att dö efter att han vägrat att tigga.

Det här fallet ligger bakom den polisutredning som lett till stora tillslag mot misstänkta människosmugglare i Kalmar och Kronobergs län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.