Ett tjugotal brottsoffer har omhändertagits. Det är män och kvinnor från Bulgarien, mellan 20 och 40 år gamla. – Alla målsägandena befinner sig på skyddade boenden tillsammans med personal, säger Lisa Green, länsstyrelsens samordnare mot människohandel. Foto: TT

Tvingades tigga i Sverige – miljonbelopp har lämnat landet

Uppdaterad
Publicerad

Människor från Bulgarien har tvingats att resa till Sverige och tigga. Polisen har under tisdagsmorgonen gripit tio personer i Kronobergs och Kalmar län misstänkta för människohandel.

– Vi har gjort ett antal husrannsakningar och frihetsberövat tio personer i Sverige – sex av dem är anhållna. En är anhållen för grovt näringspenningsbrott, säger Mattias Sigfridsson, chef för polisregions Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet.

Tiggandet ska ha ägt rum med Växjö som bas. Det ska även ha skett i Lessebo, Virserum och Hultsfred. Miljonbelopp ska ha förts ur landet.

Människohandel med tiggare

– Det drabbar ju dem som är mest utsatta, som inte har någon social plattform eller något förtroende för rättsväsendet i Sverige. De har ingen förmåga att klara sig själva med språk eller ekonomiska medel. Den organiserade brottsligheten utnyttjar deras situation för att sko sig själva, säger Mattias Sigfridsson.

Brottsoffer på skyddade boenden

Ett tjugotal brottsoffer har omhändertagits. Det är män och kvinnor från Bulgarien, mellan 20 och 40 år gamla. Enligt Mattias Sigfridsson har fler drabbade ingått i utredningen, det ska även ha varit personer under 18 år.

– Alla målsägandena befinner sig på skyddade boenden tillsammans med personal, säger Lisa Green, länsstyrelsens samordnare mot människohandel.

Tre personer har också häktats i sin frånvaro, två av dem har gripits i Bulgarien på morgonen.

Anledningen till att polisen började nysta i härvan är det fall där en man anmälde att han tvingades att tigga, och misshandlades när han vägrade.

Uppdatering: På tisdagskvällen vid 20.30 var det sju personer anhållna misstänkta för människohandel. Personen som tidigare anhölls för grovt näringspenningsbrott är nu släppt på fri fot. Misstankarna kvarstår dock. 

Tre personer i Bulgarien har häktats i sin frånvaro, två av dem är sedan tidigare gripna i Bulgarien.

Häktningsförhandlingar kommer att hållas på fredag i Växjö tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet