Foto: SVT

Uppmärksammad misshandel blev polisens spår

Uppdaterad
Publicerad
I början av april hittades en 57-årig man svårt misshandlad i ett dike utanför Växjö. Mannen hade misshandlats och lämnats att dö sedan han vägrat tigga. Det här blev startskottet för det arbete som nu lett till ett stort tillslag mot misstänkta människosmugglare.

– Ärendet med 57-åringen var någonting som fick oss att titta närmare på det här, sa Mattias Sigfridsson, chef för polisregion Syds sektion mot internationell och grov organiserad brottslighet, på polisens presskonferens under tisdagen.

Polisen slog under tisdagen till mot misstänkta människohandlare i Kronobergs- och Kalmar län. Ett tiotal personer har gripits och ett tjugotal brottsoffer omhändertagits. Det handlar om män och kvinnor från Bulgarien, några under 18 år.

Tre personer har även häktats i sin frånvaro, två av dem greps i Bulgarien under tisdagsmorgonen. Enligt polisen handlar det om organiserad människohandel i syfte att utnyttja människor för att tigga i Sverige.

Bands vid träd och slogs blodig

Det var alltså den grova misshandeln av en 57-årig man utanför Växjö som gjorde att polisen började titta närmare på den grupp tiggare som hade Växjö som bas.

Två män dömdes i september till sex respektive fem och ett halvt års fängelse för att fört bort 57-åringen, bundit honom vid ett träd och misshandlat honom svårt. Under rättegången berättade 57-åringen att han tagits till Sverige med löfte om arbete, men istället tvingats till att tigga.

Det var när han rymde från sina uppdragsgivare han blev upplockad och misshandlad. En privatperson hittade mannen i ett dike och larmade ambulans och polis. Ett larm som alltså i förlängningen fick polisen att inleda det arbete som lett fram till de tillslag som nu gjorts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel med tiggare

Mer i ämnet