Utsatta människor från Bulgarien har tvingats tigga i Sverige. Nu åtalas tre män vid Hudiksvalls tingsrätt, misstänkta för människohandel. Foto: Björn Lindgren, TT

Tre män åtalas för människohandel i Hälsingland

Uppdaterad
Publicerad

Tre män misstänks för att under flera år ha utnyttjat två andra män för tiggeri. Männen, som kommer från Bulgarien, ska ha fråntagits sina mobiler och id-handlingar och inhysts på olika campingar eller skogsläger i Hälsingland. De ska sedan ha transporterats till olika butiker i Söderhamns och Bollnäs kommuner för att tigga.

– Jag menar att männen ska ha tvingats lämna ifrån sig alla pengar. De har arbetat 12 timmar om dagen, sex till sju dagar i veckan. Eftersom det har pågått under flera år så handlar det om 100 000 och 200 000 kronor som de två männen blivit av med, säger Martin Bresman, kammaråklagare.

Helt livegna i Sverige

De åtalade männens telefoner har avlyssnats under en längre tid. I de samtalen har det framkommit att de ska ha betalat 2 000 kronor för en människa från Bulgarien, berättar Martin Bresman.

– De misstänkta männen har vänt sig till hemlösa personer i Bulgarien och personer som lever under svåra förhållanden. De har varit helt livegna i Sverige och i händerna på de misstänkta, säger Martin Bresman.

Kammaråklagaren anser att bevisningen är god, och att han förväntar sig fällande domar. De tre männen är häktade och nekar till brott. Rättegången förväntas starta inom två veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.