Varken Lucifer eller Påsen blev godkända namn hos Skatteverket. Foto: SVT Grafik

Får inte heta ”Påsen”

Uppdaterad
Publicerad

En man i Hudiksvall får nej till sitt nya namnförslag. Skatteverket tycker inte att ordet fungerar som förnamn, och nobbar också en Gävlebo som vill heta Lucifer.

I Sverige får man ta ett nytt förnamn endast om namnet inte kan väcka anstöt, inte kan antas leda till obehag för bäraren, eller av annan anledning anses olämpligt som förnamn.

Mannen i Hudiksvall ansökte hos Skatteverket om att formellt få lägga till ”Påsen” som ett av sina förnamn eftersom han, enligt ansökan, haft detta smeknamn ända sedan barnsben.

Det nappade inte Skatteverket på och avslår ansökan. Myndigheten anser att Påsen är ett ord som inte förknippas med ett namn, och därför är olämpligt.

Lucifer inte heller okej

”Påsen” i Hudiksvall är dock inte ensam om att ha fått nej till namnbyte av Skatteverket i sommar.

Mannen i Gävle som ville byta ut sitt ganska vanliga tilltalsnamn mot det lite mer spektakulära ”Lucifer”, blev också nekad. Namnet Lucifer anses nämligen kunna väcka anstöt hos allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.