Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektor Marcus Persson kräver en renovering av Färila skola, annars kan han inte ha kvar hela arbetsmiljöansvaret. Hör varför i klippet ovan. Foto: Maria Broberg/SVT

Färila skolas rektor om brister i skolmiljön: ”Beredd att avsäga mig arbetsmiljöansvaret”

Uppdaterad
Publicerad

På måndag väntas beslut i kommunfullmäktige om renovering av skolan. Uteblir beslutet så är rektor Marcus Persson beredd på att lämna ifrån sig delar av arbetsmiljöansvaret.

Skolans huvudbyggnad har inte renoverats på runt 30 år. Utbildningsnämnden i Ljusdals kommun fattade beslut om att prioritera renoveringen av Färila skola för över två år sedan, men ärendet kom aldrig upp i kommunstyrelsen.

Skolan byggd för en äldre pedagogik

Marcus Persson är djupt bekymrad. Skolan är byggd för en äldre pedagogik med en annan undervisningsform. Förutom genomgångsklassrum, avsaknad av uppehållsrum och trånga lärarrum så ser han brister i ventilationen.

Renovering av Färila skola

-  Det ska vara ett ganska avancerat system påstår fastighetsägaren, men det börjar också bli till åren kommet och är anpassat för många små rum och kanske färre personer än vad kapaciteten är i idag.

Vissa lärare får problem med rösten

Det kan upplevas som att det drar den kalla tiden på året, men flera upplever också att inomhusluften är sämre under hösten och våren. På skolan tror de att ventilationen kan ligga bakom långdragna förkylningar, men den verkar också ge annan påverkan.

– Personer upplever att de får torra ögon och torra halsar. Röstergonomiskt kan det vara jobbigt för vissa lärare, säger Marcus Persson.

SVT har sökt utbildningsnämndens ordförande Stina Bolin (S) och kommunstyrelsens ordförande Marit Holmstrand (S) för en kommentar, men har inte fått kontakt.

Hör mer i videon om varför rektor Marcus Persson är beredd att till viss del avsäga sig arbetsmiljöansvaret.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Renovering av Färila skola

Mer i ämnet