Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag hålls en manifestation utanför kommunhuset i Ljusdal. Föräldrar i Färila har, precis som rektorn, fått nog och vill ha ett beslut om renovering från politikerna. Foto: Maria Broberg/SVT

Manifestation för Färila skola – byborna samlar sig mot kommunen

Publicerad

På kommunfullmäktige i dag måndag kommer politikerna att mötas av bybor från Färila. Med en manifestation hoppas de boende på att påverka politikerna så att de fattar beslut om att renovera Färila skola som är både sliten – och enligt rektorn ett arbetsmiljöproblem.

I våras träffade SVT Färilaföräldern Karin Botås. Då var hon frustrerad över att det inte hade kommit ett beslut på att skolan ska renoveras, och nu är hon ännu mer frustrerad.

– Ingenting har hänt sedan sist. Vi saknar fortfarande ett beslut om investering i Färila skola och de underlag som behövs för att fatta de besluten lyser också med sin frånvaro.

Renovering av Färila skola

Vill att renoveringen finns med i nästa års budget

Nu vill byborna påminna avgående och tillträdande ledamöter i kommunfullmäktige om hur viktig renoveringen är.

– Vi vet att investeringsbudgeten för nästkommande år kommer att fastställas under hösten och vi känner att första fullmäktige efter valet – då blir det väldigt viktigt att visa att vi är här och vill se ett beslut.

Stöd från lokalbefolkningen

Flera har visat intresse för manifestationen.

– Vi har fått många hejarop och många som tycker det är bra. Vi hoppas också att folk tar sig tid i sin stressiga vardag att komma och manifestera och visa att vi är många som bryr sig om vår skola – att det här är väldigt, väldigt viktigt.

Kommunstyrelsens ordförande lovar ett beslut

Marit Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande, är förstående.

– Jag kan förstå frustrationen över att det har tagit lång tid, men nu har vi en plan. Vi har ett upplägg för hur vi ska gå vidare med arbetet.

På tisdag kommer arbetsutskottet föreslå att kommunstyrelsen fattar beslut om att starta en förstudie. I den kommer det fastställas vad som ska göras. 

– Det har varit otydligheter som gjort att det inte har gått framåt, men det ska vi rätta till nu.

Hör mer om manifestationen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Renovering av Färila skola

Mer i ämnet