Patrull på plats kunde tillsammans med bombgruppen konstatera att det rörde sig om en gammal övningsmina. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Gammal militärmina hittad utanför Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen larmades polis till en adress i Hudiksvalls kommun, där en privatperson hittat en misstänkt mina. Efter dialog med bombgruppen kunde polisen konstatera att det rörde sig om en gammal övningsmina.

– Det ska ha funnits ett militärförråd i det här området, säger SVT:s reporter Cissi Eriksson Granér som är på plats vid minan.

Det var av en slump som minan hittades under onsdagen. Polis larmades från Hudiksvall och kunde via telefon med bombgruppen konstatera vad det var för något.

– Skulle minan utlösas skulle det inte bli någon stor smäll, säger Cissi Eriksson Granér.

En privatperson hittade av en slump minan. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Vad ska man göra om man hittar ammunition?

Särskilt under sommaren upptäcker människor granater och annan ammunition i sjöar, skogspartier, källarförråd och på vindar. Det är svårt och nästintill omöjligt för en icke-expert att bedöma ammunitionens tillstånd och hur farlig den är. Därför ska du aldrig röra eller på något sätt handskas med upphittad ammunition.

Gör istället så här:

• Lämna fyndplatsen utan att röra vid föremålet eller föremålen.

• Märk ut platsen, särskilt om det är ett sjöfynd, men håll avstånd till föremålet.

• Varna andra, om fyndet görs exempelvis på en välbesökt badplats.

• Kontakta närmaste polismyndighet.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.