580 körkort har dragits in i länet hittills under året. Fortkörning är det vanligaste orsaken följt av rattfylleri. Männen dominerar stort i statistiken.

Färre Gävleborgare blir av med körkortet

Uppdaterad
Publicerad

Under första halvåret i år har antalet beslagtagna körkort i länet minskat med åtta procent, jämfört med samma period ifjol. Det visar siffror från Transportstyrelsen.

Totalt återkallades 579 körkort i länet under första delen av 2022. Samma period 2021 var siffran 628. I landet i snitt var minskningen hela 20 procent. 22479 körkort återkallades första halvåret 2021, 17988 stycken 2022.

Det finns nio olika punkter enligt vilka man kan bli av med körkortet. Den vanligaste anledningen i Gävleborgs län är fortkörning vilket leder till spärrning av körkortet, oftast under två månader. I landet är den vanligaste orsaken för återkallat körkort rattfylleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.