Rekordmånga återkallelser av körkort i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

1 209 gånger beslutade Transportstyrelsen om återkallelse av körkort i Gävleborg under förra året. Det är en ökning med cirka sex procent jämfört med föregående år, visar statistik från myndigheten.

2017 var det 1 061 återkallelser av körkort i länet och följande år var det drygt 1 100. Förra året blev det 1 209 stycken.

Enligt Transportstyrelsen är fortkörning den vanligaste orsaken till att ett körkort återkallas och förra året återkallades flest körkort på grund av det: 656 körkort.

– Man vet att den absolut största risken för allvarliga olyckor i trafiken är just hastigheten, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Vad kan man göra för att folk inte ska köra för fort?

– Vi tar alla tillfällen i akt att trycka på vikten av att man följer reglerna och hastighetsbestämmelserna. De finns ju där av en anledning, säger Mikael Andersson.

Antal återkallade körkort per återkallelsegrund och år

Ett körkort kan återkallas på flera grunder. Eftersom det kan finnas flera grunder för en och samma återkallelse blir totalsumman lägre än om man räknar ihop antalet för alla återkallelsegrunder. Foto: Transportstyrelsen

Antal återkallade körkort per återkallelsegrund

2017: 1 061

2018: 1 130

2019: 1 108

2020: 1 143

2021: 1 209

Ett körkort kan återkallas på flera grunder. Eftersom det kan finnas flera grunder för en och samma återkallelse blir totalsumman lägre än om man räknar ihop antalet för alla återkallelsegrunder.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.