Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Limöbåten och Björn Eriksson, planeringsstrateg på Gävle kommun. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Färre passagerare till Limön – Gävle kommun vill se över skärgårdstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Passagerarantalet på Limöbåten i Gävle sviktar. Inför nästa upphandling av rederi vill kommunen se över hur trenden kan vändas genom att få fler att vilja besöka skärgården.

Passagerartrafiken till Limön under sommarhalvåret upphandlas av Gävle kommun. Nuvarande avtal kostar kommunen omkring 2,3 miljoner kronor per säsong och löper ut nästa år. Rederiet har möjlighet att förlänga avtalet med ytterligare än säsong.

Därefter ska ett nytt avtal tecknas och därmed står en ny upphandling för dörren. Kommunen har bett politikerna i samhällsbyggnadsnämnden om att få utreda vilka förändringar som ska göras för att locka fler till båten.

Hör Björn Eriksson på Gävle kommun i klippet ovan om vilka förändringar som kan ske.

Limötrafiken: Det här vill kommunen utreda

• Har Gävle kommun andra målpunkter i skärgården som skulle bidra till att skärgården tillgängliggörs och skapar mer upplevelse både för medborgare och turister? Detta inkluderar samordning med privata besöksnäringen så som Furuvik, Engeltofta och Engesbergs camping, Limö café etc.

• Vilken potential har Limön att utvecklas som besöksmål med avseende på tillgänglighet, sanitet, upplevelsevärden, service och naturreservatsrestriktioner?

• Utreda tyngdpunkt på båtupplevelse alternativt målpunkter. Därmed behov av turtäthet och service ombord.

• Se över krav i kommande upphandling på genomförbarhet och flexibilitet samt robust och tryggad drift.

• Se över möjlighet att samordna upphandling med drift av gästhamn och ställplatser etc.

Källa: Gävle kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Limöbåten

Mer i ämnet