De personer som varit inskrivna i Fas 3 ska erbjudas individuella lösningar Foto: Arkiv

Fas 3 läggs ner – ”Alltid försvårande med lång tid i arbetslöshet”

Publicerad

Den sista januari läggs Sysselsättningsfasen, eller fas 3 ner, men i slutet av december var fortfarande drygt 2.600 personer inskrivna runtom i landets kommuner. I Gävle är den siffran runt 100.
– Vi har arbetat med det här över ett år och vi har kallat i stort sett alla för att göra individuella planer, säger Mikael Eriksson, chef för Arbetsförmedlingen i Gävle.

I flera av landets kommuner fanns fortfarande personer inskrivna i fas 3 vid årsskiftet. I Stockholm, Västerås, Malmö och Gävle gäller det över 100 personer i respektive kommun.

Men, enligt Mikael Eriksson, chef för Arbetsförmedlingen i Gävle kommer ingen av dessa att hamna i kläm. Han menar att det handlar om kvalitativa lösningar.

– Vi har kallat i stort sett alla till personliga möten. Vi gör då nya individuella planeringar med de här personerna. Flera har erbjudits hjälp genom andra åtgärder som Extratjänst eller genom Stöd och matchning. Andra får arbetsträning, säger han.

Flera av dem som funnits i Fas 3 har haft en lång tid av arbetslöshet bakom sig.

– Det är alltid försvårande med lång tid i arbetslöshet. Det viktigaste oavsett vad man kallar det är att det finns en tydlig plan för den enskilda individen. Vad man sedan kallar det är inte viktigt, säger han.

Inte orolig

Även om Fas 3 läggs ner den sista januari och det fortfarande finns många personer kvar i programmet så är inte Mikael Eriksson orolig.

– Vi räknar med att vi ska vara klara med detta den sista januari, säger han.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer