Fastigheter hotade när järnvägen till Gävle hamn elektrifieras

Uppdaterad
Publicerad

Flera industrifastigheter på Öster i Gävle är hotade när järnvägen till Gävle hamn ska elektrifieras. Det väcker oro bland småföretagarna som har sina verksamheter där.

– Vi fick redan på det så snabbt, det kom lite som en chock, säger Conny Vestlund.

Conny Vestlund är en av flera fastighetsägare som drabbas när tågtrafiken ut och in till Gävle hamn ska elektrifieras. Han har en industrifastighet med egen verksamhet och flera hyresgäster.

Trafikpusslet i Gävle

Oron sprider sig

Nu utreds en ny dragning med en tänkt skarp kurva som ska göra det enklare för tågen att köra raka vägen in och ut till Gävle hamn samtidigt som banan ska elektrifieras. Men spåren hamnar rakt över Connys Vestlunds fastighet och oron sprider sig.

– Först och främst blir jag utan lokaler, men nu börjar även mina hyresgäster fråga om de måste flytta härifrån. Det vore olyckligt om jag står med tomma lokaler innan ett beslut har fattats om den nya sträckningen, säger Conny Vestlund.

– Vi har informerat fastighetsägarna och haft ett öppet hus tillsammans med kommunen, säger Mark Jones, projektledare på Trafikverket. Det är fortfarande i ett utredningsskede och vi vet inte än om fastigheterna blir inlösta eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trafikpusslet i Gävle

Mer i ämnet