Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad Robert Fredriksson har för planer på ny vänthall i Hudiksvall. Foto: Maxim arkitekter & SVT

Fastighetsägare vill bygga ny vänthall för tågresenärer i Hudiksvall

Publicerad

Fastighetsägaren Robert Fredriksson vill bygga en ny väntsal vid tågstationen i Hudiksvall och har fått bygglov. Men innan han sätter spaden i marken vill han få klartecken från kommunen att han får använda den befintliga stationen till något annat.

Väntsalen känns otrygg, där pågår droghandel och den vandaliseras gång på gång. Så Robert Fredriksson, som äger fastigheten, bestämde sig tidigt för att han ville bygga en ny, tryggare vänthall, utanför stationsbyggnaden.

– Det har varit stökigt, säger Robert Fredriksson om tiden sedan han köpte fastigheten för tio år sedan.

Han har utformat hur den nya vänthallen ska se ut tillsammans med bland andra Hudiksvalls kommun och polisen med just målet att den ska upplevas tryggare.

Ny vänthall redan planerad

Bygglovet för den nya vänthallen, som ska ligga där taxihållplatsen är i dag, fick han beviljat redan i september 2019. Men enligt detaljplanen får den nuvarande järnvägsstationen bara användas för järnvägsändamål.

För att inte stå med två väntsalar vill Robert Frediksson få besked av kommunen om att han får använda den gamla stationen till något annat – till exempel restaurang eller saluhall – innan han börjar bygga den nya väntsalen.

Ny detaljplan på väg

I dagarna påbörjade byggnadsnämnden detaljplanearbetet för fastigheten. De ska nu utreda om huset ska få användas till något annat – och i så fall till vad.

Eftersom det är ett område med stort allmänt intresse ska det bli ett så kallat utökat förfarande, alltså ett mer omfattande utredningsarbete, där allmänheten får komma med sina synpunkter. Enligt planarkitekten Anna Ryttlinger kommer det uppskattningsvis ta ett år innan en ny detaljplan kan antas.

Lönsamhet krävs för underhåll

Om Robert Fredriksson får besked att han inte behöver ha väntsal inne i stationsbyggnaden kan han börja bygga den nya vänthallen inom några månader, säger han. Byggtiden uppskattar han till ett år. 

– Jag vill ha hyresgäster som kan tjäna pengar på att här är mycket folk i rörelse. Om verksamheterna är lönsamma finns det också pengar till att underhålla det här fina huset. Utan lönsamma verksamheter finns inte pengar till underhåll.

Se hur den nya vänthallen planeras se ut i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet