Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur stationshuset i Hudiksvall håller på att byggas om. Foto: Robin Herzog/SVT

Stationshuset i Hudiksvall rustas upp efter skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad
Droger, hot, sönderslagna rutor och skräp. Det var några av orsakerna som gjorde att Robert Fredriksson, som äger stationshuset vid Hudiksvalls tågstation, stängde igen vänthallen i ungefär tre veckor. Men nu har den öppnat igen.
– Socialen kommer vara mer här nere, polisen kommer vara mer aktiv här nere, säger Robert Fredriksson.

Från början av februari tills den 22 februari var vänthallen alltså stängd och resenärer fick stå utomhus och vänta i kylan. Poängen var att markera mot de som betett sig illa. Nu när hallen har öppnat har den krympt. Ungefär en tredjedel av vänthallen försvinner och blir kontorsyta.

– Vi har haft nästan obefintlig skadegörelse sen vi stängde och nu ska lokalerna rustas upp med fler kameror till exempel och så målar vi om och fräschar upp, säger Robert Eriksson.

Förändringar

Andra förändringar är att fler sittplatser och utomhuslampor ska komma på plats och att den polisiära närvaron ska öka. Även socialtjänsten och nattvandrarna ska synas kring stationen allt oftare inom en snar framtid, enligt Robert Fredriksson.

– Alla måste hjälpas åt, det är det det handlar om. Alltså vi som är här i byggnaden rår ju inte på de här grupperna som förstör, säger han.

Allt inte löst

Men helt problemfritt tror Robert Eriksson aldrig att det blir för att nya personer kommer och förstör med jämna mellanrum.

– Det som hänt här är allt från pangade rutor till hot till handel med droger. Mycket fylla. Det har pågått i stationshuset och väntsalen och i närområdet. Och ofta är det yngre personer, och det kommer nya talanger emellanåt så helt klara med det här blir vi aldrig, säger han.

Se hur det ska byggas om i stationshuset i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer