Hudiksvallsbor talar om den öppna droganvändningen

Uppdaterad
Publicerad

Precis som på flera andra platser i landet kan även Hudiksvallsbor berätta om den öppna droganvändningen bland ungdomar. Så här säger de personer som SVT pratade med.

– Det är jättelätt att få tag på droger. Du behöver bara känna rätt person. Det är bara gå ner och fråga så ger han till dig på en gång. Förr var du tvungen att vara typ 16, nu räcker det om du är 13, säger 15-årige “Daniel” i en intervju i maj, Daniel heter egentligen något annat. 

Många ungdomar

– Det är otroligt mycket ungdomar i rörelse och det är mycket droger. Allra mest på busstationen och på bussarna, det är det jag ser i mitt jobb som busschaufför. Föräldrar och kommunpolitiker måste ta sitt ansvar och gräva djupare, säger Anna-Lena Alfredsson från Hudiksvall. 

Val 2018 – #dinröst

Mycket droger

– Jag har hört att det är mycket droger i Hudiksvall men jag har inte sett så mycket, mest via Facebook och lokala medier. Det ska vara mycket ungdomar som håller på med droger. Jag tycker föräldrar ska vara ute och hålla koll på vad barnen gör på kvällarna, säger Malin Forsberg från Hudiksvall. 

Tycker det är fel

– Personligen tycker jag det är helt fel att ta droger, speciellt när man är ung. Det förstör framtiden. Men när man är ung tänker man kanske inte ett steg till utan då är man mer impulsiv och ska vara cool eller så har man kanske taskig självbild, säger Andreas Arenberg, Hudiksvallsbo. 

Röker och dricker

– Det är jättemånga ungdomar här som använder droger, röker och dricker. Droger förstör hela framtiden och man vill ju ha en framtid, säger 14-åriga Elsa Fredriksson, boende i Hudiksvall.  

– Jag tror och hör av yngre människor att det är en hel del drogproblem i Hudiksvall tyvärr. De jag pratar med säger att missbruket ökar, säger Elisabeth Ek, från Hudiksvall.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet