De tre partierna vill satsa på fältarbetare med exempelvis nattvandrare. Foto: Pressbild

Tre största partiernas lösningar

Uppdaterad
Publicerad

Inför kommunalvalet svarar styrande Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna på hur droganvändningen bland unga ska minska.

Hur ska ditt parti få ner användningen av droger bland unga? 

Caroline Schmidt, Centerpartiet, oppositionsråd:

Val 2018 – #dinröst

– Långsiktigt måste vi samla polis, socialtjänst, fritidsverksamhet och skola för att hjälpas åt så ungdomar inte tar den första drogen. I den akuta situationen måste vi ha mer folk ute vissa tider. 

– Folkhälsofrågor måste som under den tidigare mandatperioden ligga på kommunstyrelsenivå. Därifrån kan man markera till alla kommunanställda, skolelever och hela befolkningen att det här är en viktig fråga. 

– Fritidsledsverksamhet, skola, socialtjänst och polis måste stärkas. Vi har ett fantastiskt föreningsliv och vi måste tidigt visa det för våra unga. Nattvandring och föräldrars engagemang är något vi behöver satsa på. Vi har extrapengar i vår budget för såna här situationer.  

Jonas Holm, Moderaterna, oppositionsråd: 

– Vi vill ha fler poliser och att socialsekreterare får bättre betalt och utför så mycket fältarbete som möjligt. Vi vill anställa två trygghetsvakter som är ute sent på kvällen. 

– Vi vill ge större bidrag till ideella föreningar och föräldragrupperingar som är ute bland ungdomar på kvällar. Jag är även beredd att tillsätta en kriskommission där parterna diskuterar vad som ska göras. 

– Det här är ett akut och kontinuerligt arbete som inte får sitta i pengar och resurser, det får sitta i samordning och det måste ske nu. Vi skottar ju taken även om budgeten är slut.  

Ni är styrande, varför har man inte slagit till hårdare med insatser, och vad ska ni göra för att minska ungdomars användning av droger? 

Henrik Persson, Socialdemokraterna, ordförande i Social- och omsorgsnämnden: 

- Insatser har skett tidigare men problemen har ökat lite. Vi har redan samarbete mellan socialtjänst, skola, polis och fritids och där ska vi stärka med mer fältarbete för att identifiera och störa. 

– Vi har och kommer sätta mer press på förvaltningar att till exempel informera föräldrar på föräldramöten om att nattvandrarna finns, vilken hjälp man kan få via socialtjänsten, vilka aktiviteter fritidsgårdarna har.  

- Om fältarbetet utökas och man ser till att få till rutiner för hur vi ska hantera problematiken kommer det inte bli någon ökad kostnad. För då identifierar vi ungdomarna i ett tidigare skede innan behandlingsinsatser blir relevanta.  

Notera: Antalet poliser i kommunen avgörs på nationell nivå och kan inte påverkas av kommunalpolitik. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet