Öppen droganvändning bland ungdomar är ett problem i Hudiksvall. Foto: TT

Lätt för unga att få tag på droger i Hudiksvall – partier ense om åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Det förekommer att 13-åringar röker cannabis öppet och polisen har inte resurser att bekämpa drogerna. Möljen är ett tillhåll där det köps och säljs droger men mest aktivitet är det kring busstationen. I mångt och mycket är partierna överens om vad som bör göras.

De tre största partierna i kommunen – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna, är överens – droganvändningen bland unga är ett akut och långsiktigt problem.  

– Det behövs förstärkning inom fritids- och skolverksamhet, socialtjänst och polisverksamhet. Fler nattvandrare som är ute tider då det är mycket handel, säger Caroline Schmidt (C ), oppositionsråd.  

Val 2018 – #dinröst

Få poliser

Den öppna droganvändningen har ökat enligt polisen SVT pratar med. Antalet poliser i kommunen är dock en fråga som avgörs på nationell nivå. Och i dagsläget skrapas det endast på ytan gällande drogmissbruket.  

– Vi är alldeles för få för att kunna hantera det här. Ingripandeenheten som är på gatorna gör ett jättejobb men de mäktar inte med, säger Rickard Eriksson, gruppchef på ingripandeenheten Hälsingland.  

Socialtjänsten bekräftar bilden.  

– En anledning till att det har blivit mer öppet kan vara att det inte finns tillräckligt med polisresurser, då kan man röka hasch öppet, säger Viktor Bäckström Cook, socialsekreterare i Hudiksvall. 

Cannabis

Bland de droganvändande ungdomarna är det vanligtvis cannabis som missbrukas. Moderaterna har ett lokalt fempunktsprogram för att jobba mot droger.  

– Vi vill bland annat ha mer kameraövervakning och bättre belysning. Jag är beredd att tillsätta en kriskommission där skola, socialsekreterare, polis och ideella organisationer och föräldragrupper sätter sig ner och löser det här, säger Jonas Holm (M), oppositionsråd.

Redan på gång

De styrande Socialdemokraterna lyfter att mycket av det framtida arbetet redan satt i gång men att drogproblemet har ökat lite.  

- Via föräldramöten ska det informeras om nattvandring och vad socialtjänsten jobbar med. Vi ska ha ännu flerfältarbetare för att identifiera och “störa” ungdomar, säger Henrik Persson (S), ordförande i Social- och omsorgsnämnden.  

– Vi kommer genom överenskommelse mellan föräldrar, ungdomar och skola att tillåta att skolan drogtestar ungdomar, om misstanke finns, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet