Arkivbild. Foto: TT

Feldiagnostiserad trotsade läkarens uppmaning – upptäckte cancern

Publicerad

Efter flera månader av ont i magen så tog patienten saken i egna händer och ordnade en remiss till kirurgkliniken, mot läkarens vilja. Då upptäcktes att patienten hade tjocktarmscancer som spridit sig till lungorna och levern.

Det är en patient hemmahörande i Hälsingland som sökte hjälp för buksmärtor och diarré som pågått under ett halvårs tid. Patienten bedömdes då ha en inflammatorisk tarmsjukdom och fick medicinering.

Men då patienten inte blev bättre tog denne åter kontakt med läkaren, och behandlingen förlängdes i tre månader.

LÄS MER: 75-åring fick cellgifter och strålning i onödan

Patienten blev sämre och sökte återigen vård på en hälsocentral. Efter provtagning togs beslut om rektoskopi som skulle utföras först tre månader senare.

Innan det planerade besöket tog patienten återigen en ny telefonkontakt och önskade en remiss till kirurgkliniken, men uppmanades då att vänta in rektoskopin. Patienten ordnade istället på annan väg remiss till kirurgkliniken. Vid utredningen fick patienten diagnosen tjocktarmscancer med spridning till lungor och lever.

LÄS MER: Falsk neurolog hann jobba två månader på Gävle sjukhus

Nu har händelsen anmälts enligt Lex Maria.

– Det är beklagligt att patienten har fått en fördröjning i utredningen och jag anmäler för att få en oberoende granskning av händelsen, säger Tommy Lundmark, chefläkare, i ett pressmeddelande från Region Gävleborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer