Femte person begärs häktad för misstänkt grovt jaktbrott

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen kring det misstänka grova jaktbrottet i Järvsötrakten växer. Nu begär åklagaren en femte person häktad.

I början av april slog poliser till mot flera adresser i Hälsingland, fyra personer greps och häktades senare misstänkta för grovt jaktbrott i Järvsötrakten.

En av personerna har släppts på fri fot men brottsmisstankarna kvarstår. Ytterligare en person har suttit anhållen och är också fortsatt misstänkt.

Stärkt bevisning

Nu har alltså utredningen lett fram till att ytterligare en person begärs häktad, skäligen misstänkt för grovt jaktbrott.

– Bevisningen har stärkts men exakt på vilket sätt vill jag inte säga nu, säger åklagare Åse Schoultz till SVT Nyheter Gävleborg.

Enligt åklagaren handlar utredningen om illegal jakt på varg, men huruvida det finns ett fällt djur eller inte är Åse Schoultz också förtegen om, men betonar att så inte måste vara fallet för att uppfylla kriterierna för jaktbrott.

– Det handlar om vad man har för syfte, säger hon.

Fler kan släppas

Häktningsförhandlingar mot den senast anhållne mannen hålls i Hudiksvalls tingsrätt under fredagen. Under samma dag måste åklagaren även besluta om hon ska begära att de tre redan häktade ska försättas på fri fot eller inte.

Åse Shoultz räknar med att de tre personerna inte behöver stanna kvar i häkte, men det är fortsatt misstänka för brott.

– Kollusionsfaran har minskat, det vill säga att de inblandade kan förstöra utredningen genom att prata ihop sig och så vidare. Men jag kan inte utesluta fler gripanden, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer