Fikru Maru riskerar upp till femton års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Domstolen i Addis Abeba fann under fredagen den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru skyldig till brott. På måndag ska påföljden meddelas, och straffskalan sträcker sig till 15 års fängelse. Men dottern Emy Maru tror att hennes pappa kan vara en fri man nästa vecka.

Dottern Emy Maru som var på plats när domstolen gav besked om skuldfrågan i fallet Fikru Maru berättar att det var en surrealistisk sitaution. Hela domstolen med domare, åklagare, advokater och åhörare trängde in sig på Fikru Marus sjuksal för att ställa den enda fråga de behövde för att kunna fastställa dom.

– De frågade, vill du försvara dig eller inte? Han låg där trött och tagen, kopplad till dränage och syrgas och svarade att han är oskyldig men väljer att inte försvara sig eftersom han inte har hälsan utan behöver akut sjukvård. Domstolen fattade då ett snabbt beslut och fällde honom på plats på sjukhuset där han låg i sin säng.

Fikru Maru

Döms för kännedom om korruption

Domstolen dömde Fikru Maru för kännedom om korruption på ministernivå. Både försvar och åklagare har fredagen på sig att för att komma med synpunkter till domstolen för att de ska fastställa strafflängd till på måndag. Emy Maru tycker att hon kan känna en viss glädje, även om det inte är över.

– Det är otroligt att den här rättsprocessen äntligen är slut. Om domstolen för en gång skull tar sitt sunda förnuft så finns det inget annat alternativ än att de nöjer sig med det han har gått igenom och tycker att det för straff för det han gjort sig skyldig för.

Tror på frihet trots straffskalan

Den etiopiska domstolen framförde också att det brott Fikru Maru gjort sig skyldig till har ett straffvärde på 7-15 år. Trots det tror dottern Emy Maru att han snart är en fri man.

– Jag tror att de kommer att tycka att han har suttit tillräckligt länge redan. Det är så uppenbart att domarna dömer honom utifrån att han väljer att inte försvara sig, inte för att det finns bevis mot honom. Hade han försvarat sig hade det varit omöjligt att döma honom och det vet domstolen, tror jag, säger Emy Maru och fortsätter:

– Han är gammal och sjuk. Han har skött sig enastående i fängelset, det är inte humant att hålla honom fortsatt fängslad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet