Foto: Emma Åhlström/SVT

Fältverksamheten i Gävle hotades av nedläggning – nu utökas verksamheten i stället

Uppdaterad
Publicerad

Fältverksamheten i Gävle var nedläggningshotad 2017. Men i dag fattar kommunstyrelsen beslut om att utöka gruppens budget, i stället för att strypa den.

Fältverksamheten ansökte om 4,5 miljoner kronor för att kunna gå från fyra till åtta medarbetare. Kommunstyrelsen ger dem fyra miljoner kronor. Så det finns utrymme för fler fältarbetare under 2019.

Närvaro i fler områden

Med de nya pengarna vill gruppen finnas i fler områden i Gävle. ”Hela Gävle kommun och samtliga skolor och fritidsgårdar kommer att få stöd i sitt arbete med ungdomar och deras föräldrar”, står det i ansökan till kommunstyrelsen.

Tidigare fanns fältarbetarna främst i Sätra, Andersberg och Brynäs. Nu är förhoppningen att gruppen ska kunna arbeta både i fyra kärnområden (Sätra, Brynäs, Andersberg, Centrum) och i fyra ytterområden norr, öster, söder och väster om Gävle.

Fokus på hedersproblematik och äldre tonåringar

Fältgruppen menar också att de kan öka sin närvaro i särskilt drabbade stadsdelar och med särskilt utsatta målgrupper.

Ett extra fokus kommer läggas på ungdomar i hedersrelaterade kontexter, och på åldersgruppen 16-20 där det drog- och alkoholrelaterade arbetet ska kunna fördjupas tillsammans med polisen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.