Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera lindar riskerar att fällas i Gävle när kulturhuset ska byggas. Daniel Olsson (S) och Mattias Eriksson Falk (SD) har olika syn på förslaget. Foto: Anders Sundin/SVT

Flera lindar riskerar fällas när Gävles nya kulturhus ska byggas

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun har ansökt hos länsstyrelsen om att få fälla alla elva lindar på Slottstorget. Men lovar nu att max fyra kommer att tas ner. De står helt enkelt i vägen när det nya kulturhuset ska byggas.

– Det är fyra träd närmast Södra Kungsgatan som kan komma att tas ner för ett nytt busskörfält när arbetet med att riva och bygga nya kulturhuset kommer igång, säger Daniel Olsson (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Gävle.

Det var för en dryg månad sedan som kommunfullmäktige i Gävle godkände detaljplanen för att det nya kulturhuset som ska ersätta hela kvarteret där det nuvarande stadsbiblioteket är placerat. Man vill starta rivningsarbetet redan i sommar vilket kommer att få stor påverkan på närområdet och det är där lindarna utanför riskeras att offras.

Oppositionen är kritiska till förslaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här ska trafiken ledas om. De fyra lindarna som är markerade med kryss kommer att tas bort för att ge plats för ett nytt körfält för bussarna. De gröna fälten kommer att vara delvis avstängda och i de röda är genomfartstrafik förbjuden i rusningstid.

– Lindarna har stått här i många och år och nu väljer man att ta ner dem för att bygga sitt kulturhus, säger Mattias Eriksson Falk (SD), kommunalråd i opposition, vars parti tillsammans med M och KD är kritiska till hela bygget av ett nytt kulturhus, som går under arbetsnamnet KBC, kultur- och bildningscenter.

Hör Daniel Olsson (S) och Mattias Eriksson Falk (SD) i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya kulturhuset i Gävle

Mer i ämnet