”Vi har arbetskraft efter flyktingkrisen”, säger Gabriella Persson Turdell på Arbetsförmedlingen. Foto: Stefan Larsson/SVT

Utrikesfödda kan rädda Gävleborgs arbetsmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Att få utrikesfödda i arbete beskrivs av Arbetsförmedlingen som en viktig pusselbit. Gävleborg fortsätter samtidigt att vara det län med högst andel arbetslösa bland utrikesfödda. Men på sikt tror Arbetsförmedlingen att många nyanlända kan ge vinningen för regionen.

– Vid nästa högkonjunktur då har vi arbetskraft, säger Gabriella Persson Turdell, Arbetsförmedlingen Gävleborg.

I Sandviken startade kommunen 2015 ett arbete tillsammans med Arbetsförmedlingen med målet att få fler utrikesfödda i arbete. Sedan dess har arbetet genererat 309 nya anställningar för utrikesfödda, där de flesta har fått introduktions- eller nystartsjobb. Av dem är 156 personer kvar hos samma arbetsgivare i dag, enligt Sandvikens kommun.

– Vi valde att attackera det privata näringslivet. Det har gått över förväntan, säger Ulf Palm, integrationsenheten Sandviken.

Hör mer om arbetet i videoklippet högst upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.