Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några politiker och väljare om folkomröstningen. Foto: SVT, Jonas Ekströmer/SVT

Folkomröstning om vindkraft till havs i Söderhamn – väcker stort engagemang

Uppdaterad
Publicerad

I samband med valet arrangeras lokala folkomröstningar på tre platser i landet. I Söderhamns kommun ska invånarna rösta om etablering av vindkraft till havs i två olika omröstningar, och frågan väcker stort engagemang bland både politiker och kommuninvånare.

Omröstningen är redan igång bland de förtidsröstande i kommunen. Invånarna kan säga vad de tycker i två lokala folkomröstningar och det är en förhållandevis strid ström av röstande.

– Det är bra att vi får säga vår mening, tycker Sonja Winblad som redan lämnat sin röst.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

Två omröstningar

De båda folkomröstningarna gäller dels om kommunen ska tillåta vindkraft vid Storgrundet och om man överhuvudtaget ska tillåta vindkraft i kommunens territorialvattenområde vilket påverkar den planerade vindkraftparken vid Gretas klackar 2.

Vindkraft även vid ett nej

En folkomröstning är rådgivande och görs för att ta reda på vad folkopinionen tycker.  Men i Söderhamn kan det bli vindkraft till havs oavsett omröstningen eftersom företaget WPD redan fått tillstånd att bygga vindkraftverk vid Storgrundet. 

– Det finns en risk att folk blir besvikna om nejsidan skulle vinna och det ändå blir vindkraft men information om det tycker jag har gått ut på ett tydligt sätt, säger John-Erik Jansson (C) som är kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn.

SD motsätter sig vindkraft

Sverigedemokraterna som anser sig vara i opposition i Söderhamn påpekar att de är emot havsbaserad vindkraft i kommunen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

Mer i ämnet