Foto: SVT / arkiv

För många björnar i Gävleborg – till hösten ska 50 skjutas

Uppdaterad
Publicerad

50 björnar får skjutas i Gävleborg till hösten, det har Länsstyrelsen beslutat. Antalet är bestämt utifrån att det finns för många björnar i relation till förvaltningsmålet.

I Gävleborg uppskattar Länsstyrelsen att det finns 448 björnar, baserat på spillningsinventeringar. Viltförvaltningsdelegationen, som består av politiker och företrädare för olika intressen i länet, har beslutat att det ska finnas 360 björnar.

– En tilldelning på 50 björnar innebär att avskjutningen omfattar ett större antal björnar än vad som motsvarar den årliga tillväxten i länet och kommer i och med det att sänka björnstammen i länet. En tilldelning på 50 individer syftar till att inom en femårsperiod, då det är dags för nästa spillningsinventering i länet, nå länets förvaltningsmål på ett kontrollerat sätt, säger Sara Waern vid Länsstyrelsen Gävleborg i ett pressmeddelande.

I beräkningen har Länsstyrelsen tagit hänsyn till att björnar även dödas i exempelvis skyddsjakt och trafikolyckor.

Jakten pågår mellan 21 augusti och 15 oktober, 40 får fällas i de västra länsdelarna och 10 i de östra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer