Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör miljökonsult Lars Gardfors och kommunchef Bengt Friberg uttala sig om lösningarna till att få drickbart vatten i klippet ovan. Foto: Privat/Cissi Eriksson Granér/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Förorenade vattnet i Hamre – så ska kommunen lösa problemen efter branden

Publicerad

Efter släckinsatsen 2015 i byn Hamre är privata brunnar fortfarande förorenade på grund av släckskummet som användes och vattnet är odrickbart för ett par hushåll. Enligt Miljööverdomstolen är det Hudiksvalls kommun som ska åtgärda vattnet och de har använt sig av en konsultfirma som tagit mark- och vattenprover i Hamre för att få fram förslag på lösningar. Nu har firmans rapport presenterats.

Tre förslag rekommenderas särskilt av konsultfirman ÅF-Infrastruktur AB. I första hand föreslås att utreda möjligheten att ansluta kommunalt vatten. Därefter föreslås en ny brunn uppströms eller väster om fastigheten som brann 2015 för att kunna leverera vatten till de drabbade fastigheterna.

– Med kommunalt vatten skulle alla problem lösas. Men sen är det inget fel på att ta vatten från en annan brunn i närheten där man vet att vattnet inte är kontaminerat, säger Lars Gardfors, miljökonsult på ÅF-Infrastruktur AB.

Sanering föredras inte

Den tredje möjligheten går ut på att sanera grundvattnet. Men lösningen kantas av problem enligt ÅF-Infrastruktur AB för att det förorenade vattnet tagit sig in i berggrunden. I rapporten står det: ”I dagsläget kan man konstatera att sanering av grundvattnet i bergmatrisen är mycket komplicerat och kostsamt samt att det är osäkert om det är möjligt att uppnå en saneringseffekt motsvarande dricksvattenkvalitet.”

För Hudiksvalls kommun är nästa steg att gå genom rapporten under våren, de kan därmed inte säga vilken typ av lösning det pekar mot i dagsläget.

– Vi läser in oss på rapporten och sen så kommer miljö- och räddningsnämnden också att göra det och därefter föreslås åtgärder utifrån de här olika alternativen, säger Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvalls kommun.

I nuläget tror inte Bengt Friberg att fler konsultfirmor kommer att anlitas av kommunen men han kan inte ge några löften om saken.

Fem år utan dricksvatten

Drygt tio personer i Hamre kan inte dricka vattnet från kranen sen släckningsarbetet 2015 när B-skum innehållandes giftiga PFAS-ämnen användes av räddningstjänsten för att släcka en husbrand.

Hör miljökonsult Lars Gardfors och kommunchef Bengt Friberg uttala sig om lösningarna till att få drickbart vatten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer