• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Hudiksvalls kommun utreder miljöskador av släckskum på vattnet i Hamre

Uppdaterad
Publicerad

150–200 000 kronor kommer det att kosta att utreda miljöskadan på grundvattnet i Hamre. Det var 2015 som räddningstjänsten släckte ett hus, med ett brandskum som innehöll miljöfarliga ämnen.- Vi beklagar att det tagit lång tid. Men det är är prejudicerande, vi behöver veta vad räddningstjänsten får göra, säger Bengt Friberg, kommundirektör.

Räddningstjänsten hade stora svårigheter att släcka en villabrand i Hamre, Hudiksvalls kommun, i januari 2015.

När vattnet var slut tog man till ett släckningsskum som är lagligt, men normalt rekommenderas bara på oljebränder då det innehåller miljöfarliga ämnen.

Efter flera års kamp har nu kommunen efter en dom i mark- och miljödomstolen satt in en konsult.

– Konsulten kommer att utreda vilka miljöeffekter det fått och titta på vilka rimliga alternativ som finns för att åtgärda problemet, säger Bengt Friberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.