Kort efter släckinsatsen kom skum ur grannarnas vattenkranar och fortfarande visar prover på höga halter av PFAS i flera brunnar. Foto: Privat

Kommunen måste utreda brandskummet i Hamre igen

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande är privata brunnar förorenade av PFAS efter en släckinsats i byn Hamre i Hudiksvall i januari 2015, och fortfarande pågår rättsliga tvister där kommunen inte vill åtgärda dricksvattnet. Enligt domstol måste nu kommunen bedöma ärendet på nytt.

Räddningstjänstens släckskum förorenade brunnarna, men kommunen har strikt hävdat att de inte kan lastas för skador som uppstår i samband med akuta räddningsinsatser. Boende i Hamre är av motsatt uppfattning och vill få sitt dricksvatten åtgärdat.

Frågan har tagits ända till Högsta domstolen, som skickade tillbaka ärendet till Mark- och miljööverdomstolen, som nu har fattat beslut i ärendet.

– Vi behöver tolka beslutet och det kommer att ta några dagar, säger Hudiksvalls kommunchef Bengt Friberg.

Domstolen skriver i sitt beslut att kommunen gjorde fel som avslog Hamrebornas begäran om åtgärder, men att de inte kan fatta ett slutgiltigt beslut i frågan om räddningstjänstens ansvar och skickar därför frågan tillbaka till kommunen:

”Målet ska därför återförvisas för fortsatt handläggning, varvid bedömning ska göras av vilka undersökningsåtgärder som är miljömässigt motiverade och rimliga från kostnadssynpunkt. Det ska även göras en bedömning av omfattningen av verksamhetsutövarens ansvar.”

– Helt klart är att de beslut som har tagits i ärendet är upphävda och i och med det så måste man ta om frågan igen utifrån de förutsättningar som de anger, men det måste vi tolka, säger Bengt Friberg.

Även byborna i Hamre har tagit del av domstolens beslut och finner det tydligare än vad kommunen gör.

– Jag tycker att det är tydligt att domstolen klarlägger att kommunen har det fulla ansvaret att åtgärda föroreningen. Efter fyra och ett halvt år måste det här få ta slut och vi hoppas få en dialog med kommunen om en lösning och inte ansvar, säger Daniel Turås, boende i Hamre.

Vill se snabbt avgörande

Bengt Friberg vågar påstå att kommunen inte kan fatta helt och hållet samma beslut igen, men i den principiellt viktiga frågan står man fast och är oense med Hamreborna: Räddningstjänsten ska inte hållas ansvariga för att åtgärda föroreningen.

– Ärendet följs av väldigt många räddningstjänster i landet, säger han.

Hur länge orkar ni hålla ut och strida om saken?

– Vi har varit väldigt uthålliga hittills men det är inget egenvärde i att det drar ut på tiden, vi vill att det ska avgöras så fort som det går, säger Bengt Friberg.

PFAS är ett samlingsnamn för cirka 3 000 industriellt framställda kemikalier. De används i ett stort antal produkter som till exempel i brandskum och impregneringsmedel. PFAS är vitt spridda i miljön, extremt långlivade och vissa är giftiga.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.