Hamreborna trötta men luttrade

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande fyra år efter branden kan flera av hushållen i Hamre inte dricka vattnet från sina brunnar. Kommunen har inte velat ta på sig ansvaret för föroreningen och rättsprocessen ser ut att dra ut på tiden igen.

Att Högsta domstolen beslutat att återvisa ärendet tillbaka till Mark- och miljööverdomstolen betyder att Hamreborna får fortsätta att hämta vatten på andra ställen.

Hur länge är det ingen som vet och det är frustrerande för de drabbade.

Det giftiga brandskummet

– Om Högsta domstolen bedömer att ett fel har begåtts ska det naturligtvis rättas till. Det olyckliga blir att det är vi som måste vänta ytterligare för att få klarhet ansvarsfrågan, säger Daniel Turås som bor i Hamre.

Inget har åtgärdats

Sedan branden i januari 2015 har kommunen bestämt hävdat att de inte tänker lösa så att de drabbade ska få tjänligt vatten i sina brunnar.

De vill att rättsprocessen ska ha sin gång och menar att ärendet är ett prejudikat som skulle kunna få konsekvenser för Räddningstjänsten i hela Sverige.

Men för Hamreborna som inte kan dricka sitt vatten är inte det försvarbart.

– Det rimliga vore att kommunstyrelsen som är tillsynsmyndigheten drev dessa rättsliga processer mot räddningstjänsten. Istället har kommunen valt att driva processen med skattemedel mot enskilda medborgare som inte haft något med branden att göra, säger Daniel Turås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det giftiga brandskummet

Mer i ämnet