• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren i videon om hur hon ser på våldet kvinnan utsatts för. Foto: Arvid Jansson/SVT

Åklagaren om Forsamordet: ”Inte vanligt med så omfattande våld”

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett omfattande våld som dödade kvinnan i Forsa, vars sambo nu åtalas misstänkt för mord. Åklagaren berättar detaljerat i stämningsansökan om det våld som kvinnan utsatts för.

Hör åklagaren i videon om hur hon ser på våldet kvinnan utsatts för.

Det var den 9 juli som polisen larmades till adress utanför Forsa, väster om Hudiksvall. På platsen grips en man i 50-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för mordet på den kvinna som han lever tillsammans med. Några dagar senare häktas mannen av Hudiksvalls tingsrätt.

Enligt mannens försvarsadvokat Jan Nyman kan mannen varken erkänna eller förneka anklagelserna på grund av kraftig berusning.

– Jag kommer i morgon onsdag, om jag fått förundersökning, att sätta mig ner och gå igenom den med min klient, säger Jan Nyman.

Hjärnskador orsakade döden

Efter att åklagare Birgitta Fernlund vid flera tillfällen begärt förlängning av åtalstiden åtalades den 50-årige mannen under tisdagen för mord, flera fall av misshandel och grovt olaga tvång. Åklagaren yrkar i andra hand att mannen ska dömas försynnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Enligt åtalat ska mannen ha dödat kvinnan genom ett omfattande våld som att bland annat slå, sparka och knuffa henne. Våldet har gett henne traumatiska skador i hjärnan, frakturer på ryggraden, tio revbensfrakturer, näsbensbrott och blåmärken på större delen av kroppen. Det är skadorna i hjärnan som orsakat kvinnans död.

– Det är inte vanligt med så omfattande våld, säger åklagaren Birgitta Fernlund.

Flera fall av misshandel

Mannen åtalas också för tre fall av misshandel som skett månaderna innan det misstänkta mordet. Vid ett av tillfällena ska mannen ha tvingat kvinnan att stanna kvar i bostaden genom att slänga in henne tillbaka i den, för det åtalas mannen misstänkt för grovt olaga tvång.

Åklagaren skriver i stämningsansökan att mannen visat synnerlig hänsynslöshet, orsakar synnerligt lidanden och hade inte kvinnan avlidit hade hon fått bestående skador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Forsa

Mer i ämnet