Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Staffan Moberg, jurist på branschorganisationen Svensk Försäkring. Foto: Pressbild

Försäkringsbolagens krav på Gävle efter tusenårsregnet – 1,2 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

När ett skyfall för två år sedan lade stora delar av Gävle under vatten fick försäkringsbolagen ta fram den stora plånboken. Nu vill de att Gävle kommun ska betala delar av notan – 1,2 miljarder kronor.

– Skälet är att kommunens VA-system har orsakat skador i fastigheterna. Det är det som det handlar om, säger Staffan Moberg, jurist på branschorganisationen Svensk Försäkring.

Han har sammanställt 2200 krav från flera olika försäkringsbolag mot Gävle kommun. Totalt handlar det alltså om cirka 1,2 miljarder i skador – som försäkringsbolagen anser att kommunen ska stå för. Något som Sveriges radio tidigare berätta om.

1,2 miljarder kronor är en enorm summa för en kommun som Gävle. Kommer försäkringsbolagen insistera på hela summan eller kommer man att kompromissa?

– Vad jag förstår så har det tagits upp en dialog från försäkringsbolagens sida om att hitta en förenklad lösning och förhandla om de här beloppen.

Beredd betala 250 miljoner

Gävle Vatten menar att de inte är beredda att betala hela summan på 1,2 miljarder.

– Vår prognos ligger på att vi ungefär kommer vara skadeståndsskyldiga för 250 miljoner kronor, säger Johanna Harrysson, avdelningschef på Gästrike Vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se översvämningen som lamslog Gävle i augusti 2021. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.