Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Södra Norrlandskusten är mer utsatt för extrem nederbörd, berättar Michael Tjernström i klippet. Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Forskaren: Extrem nederbörd kan bli tre gånger vanligare

Publicerad

Det går inte att bevisa att enskilda skyfall beror på klimatförändringar. Men om vi inte gör drastiska förändringar kan extrema väderhändelser som den i Gävle bli två till tre gånger vanligare. Det är meterologiprofessorn Michael Tjernströms budskap.

Vad kan Gävle göra för att öka beredskapen?

– Det man kan göra är att se över de dagvattensystem man har så att de kan ta undan mer nederbörd. Man bör också skydda särskilt känsliga områden, låglänta områden som ligger nära vattendrag, säger Michael Tjernström, som är professor inom gränsskiktsmeteorologi på Stockholms Universitet.

I klippet ovan berättar han om kopplingen mellan klimatförändringar och skyfallet, om hur mycket vanligare skyfallen kan bli och att den södra Norrlandskusten är särskilt utsatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet