Bilden ovan är tagen när Testeboån svämmade över 2018. Foto: SVT / TT / Pontus Lundahl

Risk för ras vid Testeboån – uppmanar till försiktighet

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att vattenmassorna drar undan i Gävle förväntas vattennivåerna öka så pass mycket att det finns risk för jordras längs Testeboån. På en pressträff öppnade kommunen upp för möjligheten att ta hjälp från MSB med att sätta upp skyddsvallar längs Gavleån.

Under en presskonferens på torsdagseftermiddagen gav representanter från olika delar av kommunens funktioner en samlad bild om läget efter översvämningarna. Bland annat berättade Håkan Jönsson från Gävle energi att vattennivåerna förväntas öka på flera håll, med en kulmen på söndag och natten mot måndag.

Det riskerar att föra med sig jordras och erosion längs Testeboån, varför Gävleborna uppmanas vara försiktiga längs åkanten. Det kan vara aktuellt att be Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om hjälp med att säkra vattendragen från jordras och erosion, sa Åsa Wiklund Lång (S) efter presskonferensen.

Översvämningar i Gävleborg 2021

”Väldigt nöjd utifrån förutsättningarna”

Kommunstyrelsens ordförande ser inga större brister i kommunens hantering av krisen hittills.

– Utifrån förutsättningarna känner jag mig väldigt nöjd med att inga liv har gått till spillo, vi har klarat hälsa tämligen väl och grunduppdraget i kommunen har gått att genomföra, säger Åsa Wiklund Lång (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet