Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En lekpark och två barn i förskoleåldern som leker. Foto: SVT

Förskolebarn i Delsbo uppmanas stanna hemma – hoppas kunna stoppa smittspridningen

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den omfattande smittspridningen av covid-19 i Delsbo så vädjar nu krisledningsstaben i Hudiksvall alla föräldrar med barn i förskolorna Stömne och Smedjan att om möjligt hålla barnen hemma, åtminstone under de närmaste två veckorna.

Under Region Gävleborgs presskonferens i torsdags lanserade smittskyddsläkare Lars Wesslén begreppet “hotspot”. Det innebär att smittspridningen är stor på ett visst geografiskt område. En sådan “hot-spot” i länet som pekas ut är Delsbo. Smittspridningen har drabbat många verksamheter där och nu även förskolorna som lider stor personalbrist.

– Att vi som kommun går ut på det här sättet och avråder föräldrar från att ha sina barn på förskolan är väldigt speciellt. Men läget är också exceptionellt i Delsbo och vi vill göra allt vi kan för att stoppa smittspridningen, säger Bengt Friberg, kommundirektör.

Många frånvarande

De två förskolorna i Delsbo kommer vara fortsatt öppna och man kommer vid behov fortfarande kunna lämna barnen där, men kommunen vill alltså avråda föräldrar från att göra det. Detta för att inte överbelasta den personal som fortfarande arbetar, samt för att bidra till att minska smittspridningen. 

– Det är ganska många som är frånvarande nu och vi väntar på provsvar. Men vi har redan nu några med covid-diagnos, säger Bengt Friberg.

Även flera barn som går på förskolorna i fråga ska vara hemma sjuka, men eftersom Region Gävleborg i första hand prioriterar att testa äldre och personer i riskgrupper så vet man ännu inte om det rör sig om bekräftade covid-fall.

Hör kommundirektören i videoklippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet