Nördrop från förskollärare i Söderhamn: ”Vi orkar inte med de stora barngrupperna” Foto: TT.

Nödrop från Söderhamn – ohållbar situation i förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Förskollärare i Söderhamn hinner inte se till alla barn på grund av de stora barngrupperna. Barnen har börjat ta till våld för att få uppmärksamhet. Nu slår personalen larm om den ohållbara situationen.

Flera nämnder i Söderhamn kämpar med dålig ekonomi. Även barn- och utbildningsnämnden måste spara, så vid årsskiftet fattade politikerna beslut om en ny budget som innebär att förskolecheferna måste ta in fler barn, eller göra sig av med personal, för att gå runt.

Redan innan det här beslutet hade Söderhamn flest barn per avdelning, i snitt, i hela länet. Även i en riksjämförelse ligger Söderhamn illa till.

– Det kändes som en spark i magen, att ta in fler barn, när vi redan hade det kämpigt, säger Josefin Erlin, förskollärare på Sandarne förskola i Söderhamn.

Barn blir utåtagerande

Personalen på förskolan berättar att de inte hinner se alla barn under en dag.

– Vissa barn klarar av att vara i de här stora grupperna. Andra blir utåtagerande, sparkas och slåss. De söker uppmärksamhet på ett sätt som inte är hälsosamt, säger Josefin Erlin.

Skolverket har satt upp riktlinjer som säger att 9-15 barn kan vara passande, för äldre barn, och 6-12 för yngre barn.

– Det hade känts rimligt, säger Sophie Benke, förskollärare.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Fakta: förskolan i Söderhamn

På Sandarne förskola är det 21 barn i gruppen för de yngsta barnen. I gruppen för mellanbarnen går 24 barn och i gruppen för de äldsta finns 30 barn.

2017 var det i snitt 15,3 barn per avdelning på Sveriges förskolor. I Gävleborgs län var snittet 16,4 barn per avdelning och i Söderhamns kommun var snittet 18,3 barn.

Minst barngrupper i Gävleborgs län hade Ovanåker med 13,6 barn per avdelning, i snitt.

12 december fattade barn- och utbildningsnämnden ett beslut för en minskad budget för förskolorna. Tidigare fick förskolecheferna pengar för 17 barn på tre pedagoger. Efter årsskiftet får de pengar för 18 barn på tre pedagoger. De får alltså mindre pengar per barn. Detta trots att nämnden själv ser risker för lägre kvalitet i undervisningen, sämre resultat och större risk för psykisk ohälsa och stressrelaterade sjukdomar hos personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.