Alexandra Gard (S) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Söderhamn. Foto: Anders Sundin

Nämnden tvingar förskolan att spara

Publicerad

Redan 2017 hade Söderhamns kommun störst barngrupper på förskolorna, i hela länet, enligt statistik från Skolverket. Enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Alexandra Gard (S) beror det på att Söderhamn har haft en befolkningsökning de inte hade räknat med och att Migrationsverket placerade många asylsökande i kommunen.

– Det hade våra förskolor inte riktigt kapacitet för, säger Alexandra Gard.

Vill minska grupperna

På grund av en pressad ekonomi fattade nämnden beslut om att ge förskolorna mindre pengar per barn efter årsskiftet 2017-2018, vilket tvingar förskolecheferna att ta in fler barn, eller göra sig av med personal, för att gå runt.

– Lokalerna har varit en stor begränsning. Vi har velat minska grupperna men det är ingen idé att dela upp en grupp när de ändå måste vara kvar i samma rum. Sedan har vi en ansträngd ekonomi, som hela Skolsverige.  

Ansvaret ligger hos förskolecheferna

Enligt Gard är målet att grupperna ska minska.

– Men ytterst är det förskolecheferna som beslutar om deras inre organisation, säger Alexandra Gard.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Fakta: förskolan i Söderhamn

På Sandarne förskola är det 21 barn i gruppen för de yngsta barnen. I gruppen för mellanbarnen går 24 barn och i gruppen för de äldsta finns 30 barn.

2017 var det i snitt 15,3 barn per avdelning på Sveriges förskolor. I Gävleborgs län var snittet 16,4 barn per avdelning och i Söderhamns kommun var snittet 18,3 barn.

Minst barngrupper i Gävleborgs län hade Ovanåker med 13,6 barn per avdelning, i snitt.

12 december fattade barn- och utbildningsnämnden ett beslut för en minskad budget för förskolorna. Tidigare fick förskolecheferna pengar för 17 barn på tre pedagoger. Efter årsskiftet får de pengar för 18 barn på tre pedagoger. De får alltså mindre pengar per barn. Detta trots att nämnden själv ser risker för lägre kvalitet i undervisningen, sämre resultat och större risk för psykisk ohälsa och stressrelaterade sjukdomar hos personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.