Lars Beckman vill se ett säkrare Sverige genom att militären kan hjälpa polisen. Foto: Pressbild/TT

Förslaget: Militär ska göra Sätra säkrare

Publicerad

Militärer som upprätthåller ordningen i Sätra i Gävle, det kan bli verklighet om moderaten Lars Beckmans förslag går igenom.
– I vissa området i Sverige vill polisen knappt åka in för att det är så otryggt. Vi måste återta tryggheten och då behöver vi samhällets alla resurser, säger han.

Polisen har tidigare presenterat en lista över särskilt utsatta områden i landet. Totalt omfattas 61 områden, varav 23 bedöms vara särskilt utsatta.

Den moderate riksdagsmannen Lars Beckman har lämnat in en riksdagsmotion om att militären ska kunna utföra vissa polisiära uppgifter.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

I Stockholmsförorten Husby valde handlarna förra veckan att gemensamt stänga sina butiker under en timme i en protest mot otryggheten i området, ett exempel som han lyfter fram som tecken på att polisen inte räcker till.

– Det har gått långt när företag i Sverige stänger i protest mot att man inte kan hålla öppet sina butiker, säger Lars Beckman.

Han menar att det i första hand är soldater som gjort utlandstjänst som efter en tilläggsutbildning skulle kunna sättas in för att stödja polisen vid pressade tillfällen.

Oroligt i Sätra

Men det är inte bara i Storstädernas förorter som militär skulle bistå polisen med resurser, även ute i landet.

– Under vissa tider är det extremt rörigt och oroligt i Sätra. Jag har pratat med ICA-handlaren där som menar att det orimligt att det är sådan otrygghet i Sätra centrum. Polisen har svarat honom att de inte har tillräckligt med resurser att vara där hela tiden, säger Lars Beckman.

För att avlasta polisen och stoppa kriminalitetens utbredning föreslår han därför att militären under polisens ledning ska kunna genomföra exempelvis bevakning och upprätthållande av allmän ordning.

– Det är dock viktigt att understryka att det alltid är polisen som ska leda verksamheten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer