Foto: SVT

Försök att köpa Lim-Johan misslyckades

Uppdaterad
Publicerad

Lim-Johaninsamlingen mötte hårt motstånd på auktionen i Stockholm Målningen klubbades till slut för 500.000 kronor och det var mer än vad insamlingen kunde uppbåda.

Hela bygden har engagerat sig för att försöka köpa den nyupptäckta 29:e målningen, ”Älg och stövare” av den lokala konstnären Lim-Johan.

Omkring 700 personer har lämnat bidrag som tillsammans uppgick till 280.000 kronor, en summa som kommunen matchade med lika mycket. Men budgivningen på Bukowskis i Stockholm blev stenhård.

I stort sett stod budgivningen mellan insamlingens representant och en annan budgivare i salen, men när budgivningen till sist nådde 500.000 (350.000 över utrop) fick insamlingen ge upp.

Tuff budgivning

Buden höjdes med 50.000 i taget och eftersom köparna betalar  avgifter på sina köp hade nästa bud överstigit insamlingens plånbok.

– Ja, jag är besviken, säger kommunalråd Yoomi Renström (S) som bevittnade auktionen på plats i Stockholm. Men jag hoppas att köparen tycker om den.

Samtidigt slog målningen rekord och är den dyraste Lim-Johan som någonsin sålts.

Insamlingens mål var att målningen skulle hänga i det nybyggda museet i Edsbyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.